_gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();

Риболов на сом, тролинг и кльонк от лодка

Всички колеги рибари знаят, че сомът е един от най-желаните трофеи. Това е най-голямата сладководна риба, която се среща на нашата територия. За много риболовци закупуването на принадлежности за сом, като се започне от корда и се стигне до мощна въдица, е сериозно предизвикателство. Здравата риба изисква здрава екипировка.

Какви видове се предлагат ?

Въдиците за риболов на сом са мощни пръти с дължина до 3,5 метра. Идеалната дължина, с която ще бъде възможно да се правят дълги замятания, а също така ще бъде удобно да се устои на рибата, е дължина от 1,8 до 3 метра. Особеността на тези пръчки се състои не само в изключителната здравина, но и в голям тест за примамка.

При риболов на жива стръв или използване на естествени примамки тестът на пръчката трябва да бъде в диапазона 100-600 грама. При риболов с изкуствени примамки най-често най-добрият вариант е въдица с тест 100-150 грама. Висококачествените, надеждни макародържачи и удобните мощни дръжки също са необходими атрибути на въдиците за улов на сом.

Сомът е много голяма риба, така че въдицата за риболов на сом трябва да може да издържа на големи натоварвания и успешно да поема ударите. Сомът сигнализира за кълване доста ярко, така че чувствителна въдица не е добра идея. Тя трябва да е твърда и здрава, за да издържи на атаките на сомовете.

Също така, когато ловите от брега, е необходимо да имате силна опора. Сомът, който е взел стръвта и е в състояние да я повлече веднага, се нуждае от здрави държачи, които ще му попречат да повлече и въдицата и макарата. Във всеки случай, всички принадлежности и оборудване, които се използват за улов на сом, имат едно общо нещо: тяхната здравина, която трябва да се справи с натиска и съпротивата на рибата.

Наслука рибари!

Риболов на сом, тролинг и кльонк от лодка

Изглед: Списъчен Табличен
Ред:
Покажи: